Autor Wiadomość
Tristan
PostWysłany: Nie 10:38, 20 Sty 2008    Temat postu:

4. Loteria

- Jako ciekawostkępodam że koktajl był często podawany w epoce kolonialnej zanim stał się popularny tonik.

- Bierzemy nasz kieliszek do wódki i wlewamy do niego białego wermutu.
- Przelewamy to do dużej szklanki do drinków;
- 1/4 tego samego kieliszka wypełniamy dżinem i ponownie przelewamy do wcześniej odmierzonego wermutu;
- 1/4 kieliszka wypełniamy Campari i dolewamy do reszty;
- Do tego dodajemy lodu i mieszamy;
- Na drinka wyciskamy sok z plasterka pomarańczy a plasterek wrzucamy do szklanki.
Tristan
PostWysłany: Pią 11:56, 18 Sty 2008    Temat postu:

3. Shangri-la

- Podawać w wysokiej szklance lub kieliszku do wina;
- wybieram szklankę która będzie nam służyć za miarkę i:
- połowe naszej szkloanki wypełniamy dźinem;
- 1/4 naszej szklanki wypełniamy morelową brendy;
- połowę naszej szklanki wypełniamy sokiem pomarańczowym ( z kilkoma kroplami grenadiny);
- Mieszamy to wszystko razem;
- Uzupełniamy winem musującym (wytrawnym i białym);
- Do dekoracji proponuję plasterek cytryny lub pomarańczy.

Jakieś komentarze? Może ktoś pił lub próbował zrobić i chce się podzielić opinnią?
A może jakieś zamówienia? Chcecie coś o konkretnym smaku?
Tristan
PostWysłany: Śro 11:18, 16 Sty 2008    Temat postu:

2. GRUSZKOWE KROPELKI

- Podajemy w kieliszku do szampana (polecam najpierw schłodzi kieliszek)
- Do kieliszka wlewamy sznapsa gruszkowego, a następnie dolewamy powoli perry
- dla dekoracji dodajemy wisienke lub plasterek gruszki.

Smacznego!
Tristan
PostWysłany: Pon 12:43, 14 Sty 2008    Temat postu: Poradnik Mistrza Eliksirów - DRINKI i KOKTAJLE

1. KAMIKAZE

- Aby właściwie podać potrzebne jest sześć kieliszków do wódki
shaker (pojemnik w którym mieszamy drinka)

- 20 ml niebieskiego curaçao (Bols Blue)
- 40 ml wódki Bols
- 20 ml soku cytrynowego

- Mieszamy razem z kostkami lodu w shakerze, a następnie nalewamy do kieliszków.
- Dla tych co nie znają: tak, sześć kieliszków na jedną osobę!

Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group